Många kontaktar mig för att få en praktikplats, jag får säkert en ansökan per dag. Jag har under flera års tid haft praktikanter i stort sett alltid, förutom på sommaren (då jag är bortrest mycket). Jag tänkte samla några tips till er som hör av er. Många av tipsen fungerar säkert bra i andra lägen också men de är gjorda utifrån mitt perspektiv.
- Ju längre praktik desto bättre. 2 eller 3 veckor är oftast ingen idé för min del eftersom man knappt hinner lära någon något innan den personen försvinner. Som handledare så lägger man ju ned mycket energi och tid på en praktikant. Minst 10 veckor vill jag att de som söker ska ha i praktikperiod. Jag vet att det är svårt när man går på gymnasiet ex för man har sällan så långa praktiker. Men det borde vara något som skolan tar hänsyn till när de planerar för praktik (fast nu är vi väl inne på sista året med praktik i gymnasiet, i alla fall på mediaprogrammet som inte finns längre, vilket för övrigt är dumt, praktik är jättebra för din karriär)
- Du måste höra av dig i god tid. Jag vill ju ha en praktikant som vill vara hos mig specifikt. Då vet jag att det finns ett intresse hos den personen för det jag håller på med. De som hör av sig och söker en praktikplats bara några veckor innan får alltid nej. För då känns det alltid som ett desperat försök på vem som helst. Och då blir inte jag motiverad att lägga min tid. Sedan så blir det också fullbokad väldigt snabbt (oftast ett år i förväg) så man måste höra av sig i god tid för att ha möjlighet att ens få en plats. Just nu är det fullbokat till feb 2015.
- När man hör av sig så föredrar jag mail. Jag vet att man får lära sig att telefonsamtal är mer personligt och det fungerar säkert bättre i många lägen. Men för min del så vill jag ha ett mail, då kan jag läsa det när jag har tid och ta ställning när det finns ett bra läge för mig att göra det. Om någon ringer och frågar om praktik när jag står mitt uppe i något annat blir det bara dålig tajming vilket blir till nackdel för den som hört av sig istället för tvärtom. Dessutom finns det alldeles för många lärare som tvingar sina elever att ringa till folk och med skakig röst och stammar fram något om praktik vilket heller inte ger det bästa första intrycket. Maila hellre i så fall. Dock så är det en klar fördel med ett personligt möte. Om det skulle vara så att någon kommer fram till mig i rätt läge (efter en föreläsning, på en utställning eller liknande) och presenterar sig själv och sedan följer upp med ett mail så har man automatiskt pluspoäng.
- När ni skriver ert mail så är det jätteviktigt rent av totalt avgörande att jag blir nyfiken på er och känner att ”den här personen verkar så himla bra att jag bara måste ha hen som praktikant”. Så glöm jante och framhäv er själva så mycket som möjligt. Era egenskaper och styrkor. För det är er personlighet som avgör om ni får praktik eller inte. Inte era bilder. Jag bryr mig inte om ni är duktiga på att fotografera eller inte. Det är inte viktigt eller avgörande i det här läget. Ni måste sälja in er själva. Det är vad som spelar roll. Så skriv lagom långt (max en A4) och berätta om er själva, tidigare erfarenheter (jag blir alltid imponerad av någon som är aktiv och gör mycket eftersom jag själv är en sådan person) och intressen. Glöm inte vad ni har för mål. Både i livet men också under praktiken. Motivera varför ni vill ha praktik hos just mig (eller annan person).
- När det gäller tidigare erfarenheter så kan minsta grej vara något att lyfta fram. Går man i gymnasiet kanske man inte haft något riktigt extrajobb ännu. Men du kanske håller på med något fritidsintresse där du tar ansvar eller lägger mycket tid? Eller har gjort något stort projekt i skolan? Är barnvakt åt dina syskon. Tar hand om ett husdjur? Har en seriös blogg?
- Jag bryr mig inte något om vilken kamera du har. Eller vilka objektiv. Eller om du har stativ eller blixt. Det är totalt onödig information. Du får fotografera med vilka prylar du vill. Det varken imponerar eller spelar någon roll i sammanhanget så strunta i att göra en lång lista på din utrustning. Eller ännu värre – skriva en lång lista över samtliga kameror du ägt sedan du började fotografera.
- Däremot är det ett plus om du har erfarenhet av studioblixtar eller bildredigering i Photoshop så den infon ska du inte glömma bort. Samma sak om du har körkort, – stort plus (om du någonsin vill jobba som assistent eller fotograf inom vissa genrer är körkort ofta ett måste så prioritera det). Alla erfarenheter och kunskaper som är relaterade till området för din praktik är av intresse.
- Skicka inte några bilagor i mailet när du hör av dig. Jag kommer inte klicka på dem (om du inte skrivit ett väldigt bra mail där jag blivit så nyfiken på dig så jag måste klicka på ev bilagor). Skriv allt direkt i mailet och vill du visa bilder eller annat du gjort se till att det finns en klickbar länk till dem i ditt mail. Att behöva ladda hem en zip-fil, öppna den och sedan läsa ditt cv i ett dokument, ditt personliga brev i ett annat och se bilder i ett tredje är alldeles för påfrestande för mitt tålamod. Jag behöver ha informationen snabbt och enkelt. Lättillgängligt. Skicka inte heller några bilder (och absolut inte högupplösta) direkt i mailet.
- När du har din praktik, oavsett var du praktiserar tänk på att det här är en chans du själv måste ta ansvar för. Det är inte ”praktikplatsens” ansvar att på egen hand göra dig nöjd. Det är ett samarbete. Jag vet inte hur många gånger jag hört elever klaga på att det var en tråkig eller dålig praktikplats (jag jobbade som lärare under 4 år på gymnasiet). Det är säkert praktikanter som tyckt så om att praktisera hos mig också. Men då bör man ställa sig själv lite frågor. Som ”vad gjorde jag själv för att ta ansvar för att min praktikperiod blev intressant och lärorik?” eller ”vilka mål har jag med min praktik och hur gjorde jag för att förmedla dem till min handledare?”. Om man själv inte tar för sig eller tar ansvar så blir det oftast inget bra. Var tydlig med vad du vill uppnå, lära dig och vilka förväntningar du har så kan din handledare göra samma sak med dig. Jag älskar när praktikanter gör det här. Finns inga bättre praktikanter än de som ser möjligheten och tar den. Jag fungerar också bäst tillsammans med de personerna. Om det är så att en praktikant inte tar något ansvar och bara sitter i ett hörn helt tyst och inte gör någonting så känner inte jag mig motiverad att lägga energi på att motivera den här personen. Motivationen måste komma från praktikanten. Att ha praktik handlar inte om att vänta på order och göra som man blir tillsagd och om ingen order kommer så händer ingenting. Det handlar ju om att lära sig branschen, yrket och skapa kontakter och meriter inför framtiden.
- Visa intresse för att vilja lära dig så mycket som möjligt. Var nyfiken, ställ frågor, ta reda på sådant du är nyfiken på. Jag vill se din ambition och drivkraft. Det kommer nämligen leda till att du får större ansvar och det leder till att du lär dig mer.
- Imponera på mig genom att göra saker på egen hand, ta egna initiativ. Här kan man såklart inte gå helt crazy men jag har en praktikant just nu som gör det här om och om igen. Han bjuder alla på plåtningen på kaffe utan att jag ens bett honom, dukar fram frukostbuffé, frågar om han kan gå och köpa något, håller hela tiden uppsikt på om det är något som saknas/behövs och kommer sedan med förslag eller åtgärdar det själv. Varje dag i slutet av dagen utan att jag ens bett honom så städar han i ordning i studion så det är fint inför kommande dag. Tömmer en full papperskorg på mitt kontor fast han absolut inte behöver göra det. Går till återvinningsstationen med saker som ska återvinnas på eget initiativ. Om jag ber honom förbereda något så gör han det men alltid med en extra touch. När jag bad honom skriva ut några papper till mig inför en plåtning fick jag dem i en svart mapp, ihophäftade och han hade gjort dubbla kopior, ifall det skull behövas. Nästa vecka ska vi plåta ett skivomslag och jag bad honom fixa ett tillstånd på en location. Han fixade tillståndet och dessutom två parkeringstillstånd (det är svårt att parkera i närheten) samt en vakt som kommer vara med och låsa upp vissa locations vi annars inte hade haft tillgång till på området. Framför allt så ser han hur han kan bidra med något hela tiden. För mig, för kunden, för teamet, för sin egen skull.
Och jag älskar det här! Det är precis såhär man vill att den man arbetar tillsammans med ska vara. Det är sådana här saker som jag söker hos en assistent. Att istället för att bara vänta på att bli tillsagd så kan man själv se vad som behöver göras och ta hand om det. Jag kan bli tokig på när man måste be någon om precis varenda lilla grej som måste göras. Den här förmågan och egenskapen – att kunna ta initiativ är vad som gör att jag vill jobba ihop med dig, ge dig fantastiska referenser, rekommendera dig till jobb, hjälpa dig i din karriär, vara din coach, ta med dig på saker som en praktikant normalt sett inte får följa med på som jobbresor utomlands, ge dig kontakter, låna ut min studio och utrustning till. Och det är ju det här som är så himla mycket värt för den som praktiserar.
Vid tre tillfällen har jag anställt fd praktikanter som assistenter för de visat mig detta. För de imponerat på mig. Jag har fd praktikanter som vet att jag alltid finns där för dem när de behöver något. Låna utrustning, råd, tips, hjälp osv.
Och det jag ser är att det är samma på många ställen i mediebranschen. En praktikant som visar framfötterna har så mycket att vinna. Men det gäller att gå in med en positiv inställning och ett mod. Mediebranschen är rätt tuff ibland. Och det ställs höga krav. Jag ställer höga krav på mig själv och det gör också att jag stället höga krav på de jag arbetar med. Så bli inte för avskräckta utan använd det här för att lyckas istället. För det vill jag att ni gör.